Tags

, , ,

Alleen in de cirkel en de stilte ervaren. De ruimte.

‘En nu, God?’ vraag ik me af. Ik adem in, maar ik merk dat ik liever mijn adem laat ontsnappen. Ik adem volop uit. Condens op het raam roept herinneringen op. Meisje achter glas. De houten zoldervloer die met zijn splinters langs de knieën schuurt. ‘God, waar ben je? God, waar ben je dan?’

Mijn ruimte en de stilte voelt aan als de zolder.

De zolder is een plek waar ik alleen kan zijn én waar ik me alleen voel. Heel alleen. Daar op die zolder wil ik niet meer zijn, maar nu ik mijn godsbeeld aan flarden heb gescheurd, voel ik de splinters prikken in mijn huid. Het is alsof ik de trappen weer ben opgelopen en nogmaals achter het glas zit. Ik volg de druppels op het glas, ik kijk weer naar de boom die heen en weer wiegt in de wind. Ik kijk naar de wolken, de vogels die altijd wegvliegen. Ver van mij vandaan.

Zucht. Ik adem uit.

‘God waar ben je? God waar ben je dan?’ ik adem de woorden uit. Mijn inademing is vluchtig. Lucht die langs mijn neusvleugels even voelbaar is. Het krijgt amper een plek in mijn binnenste, omdat de geur van de zolder te ruiken is. Alles in mij duwt dat weg. Het raakt aan het gevoel van alleen zijn, dat veel meer was dan dat.

Alleen in de cirkel en de stilte ervaren. De ruimte, die me doet denken aan de zolder. Ik adem uit, zucht, totdat ik op het punt beland dat ik wel moet inademen. Ik houd mijn handen voor mijn ogen. Dan is het raam verdwenen, de bruine planken van de vloer. Dan is het meisje verdwenen en sta ik daar als volwassen vrouw. Niet op de zolder, maar in de ruimte, in de leegte.

Ik durf. Ik adem heel diep in.

Ik ruik de zolder en ik ruik het voorjaar. Ik ruik het huis dat oud is en ik ruik een fris gewassen deken zonder kringen, zonder vlekken. Ik ruik mezelf en ik ruik een geur die ik niet kan plaatsen en dan haper ik toch en stroomt de lucht naar buiten. Het warmt mijn handen en ik voel het. Eng, maar ik voel het, dwars door de eeltlaag heen.

De geur van de zolder vervaagt. De ruimte en de stilte blijft.

Zucht. Adem uit, adem in.

‘God, ben jij daar?’

(Vervolg op: ‘Dag God’ en ‘Dag God’ 2)

Advertentie