Tags

, , , ,

Hoeveel ruimte heb je nodig? De vraag die me tijdens de revalidatie gesteld werd, kwam het afgelopen jaar geregeld op me af. Ik zie mezelf weer staan in het lokaal, de touwtjes op de grond. Ik pakte er voldoende om een kleine kring om me heen te leggen. Zoveel ruimte had ik nodig en dat leek me meer dan genoeg. Voldaan keek ik de trainer aan.

Zoveel ruimte was het echter niet. Het was voldoende om in te staan, maar niet voldoende om in te bewegen. Niet voldoende om volop en diep in te kunnen ademen. Adem is leven, is lucht, is ruimte om op te snuiven en je hele lichaam daarmee mee te vullen. Mijn ruimte was te klein, te klein om in te leven.

Dus kwamen er meer touwtjes van de stapel af en werd mijn kring vergroot. Dat lijkt meer adem te geven, meer vrijheid om te bewegen. Het was echter ook spannend. In die grote kring moest ik mijn ruimte verdedigen. Mijn ruimte, mijn plek. Als de trainer over de touwtjes mijn cirkel binnenstapte, moest ik haar uit mijn ruimte zien te krijgen. ‘Wil je alsjeblieft….’ maar ze liep zo door. Ik kon wel duwen, maar alles in mij wilde haar niet kwetsen, dus mijn zachte zetjes hadden geen effect. Ik had mijn eigen cirkel aan ruimte om mij heen gelegd, maar ze banjerde er gewoon doorheen. Daar konden we samen natuurlijk wel om lachen, ik bezit voldoende zelfspot om de humor er wel van in te zien. Het was ook confronterend, te merken hoe lastig het is om je eigen ruimte te vergroten en tegelijk ook te verdedigen. Om volop lucht te happen, in te ademen zonder dat het knelt.

Door corona moeten we wel ruimte maken. 1,5 meter afstand houden, niet te veel bezoek in huis. Persoonlijk heb ik dit jaar ruimte moeten maken om te herstellen van corona. Aan het begin van 2021 eindigde mijn revalidatietraject en pakte ik langzaam mijn werk weer op. Die ruimte kreeg ik ook, om in stapjes te re-integreren. Het is fijn als je merkt dat je ruimte krijgt en anderen zorgzaam zijn daarin. Tegelijk moest ik ook zelf voldoende ruimte pakken om te rusten, alleen dan kon ik mijn werk oppakken. Balans blijven houden, evenwicht. Dat maakt dat ik ook dingen moet laten, dat ik niet overal ‘ja’ op kan zeggen. Dat is spannend. Want stel ik dan teleur? Kwets ik dan de ander niet? Blijf ik net zo waardevol als ik minder doe en kan?

Soms werd ik zomaar in de ruimte van de ander geplaatst. Ook dat maakte ik mee dit jaar en terugkijkend op 2021 is dat iets wat me erg heeft geraakt. Ik mocht heel dichtbij komen, in de kwetsbaarheid van het sterven. In het gevecht en de berusting, in het loslaten, in de laatste ademhaling. Mijn handen bij haar hoofd, gesloten ogen. Mijn armen om de ander, in het verdriet en de rouw. Mijn eigen tranen, mijn hoofd op haar schouder.

Het is fijn om ruimte te scheppen voor de ander en om te voelen dat de ander ruimte voor jou maakt. Bijzonder als in die ruimte mooie gesprekken zich vormen, er stilte kan zijn, tranen mogen stromen, de koffie met zorg voor jou wordt gemaakt, als je samen bidden kan. Er ruimte is om de ander te laten zijn wie hij of zij is en om zelf te ervaren dat je niets van jezelf hoeft weg te vagen. Dat er ruimte is om jezelf te zijn en op adem te komen.

Hoeveel ruimte heb je nodig? Het is de vraag die me dit jaar heel veel bezig heeft gehouden. Bewust en onbewust. In mijn ademen en mijn adempauze. Hoeveel ruimte heb ik nodig en hoeveel ruimte geef ik jou?

Ruimte.

Ik hoop dat 2022 een jaar mag zijn voor meer ruimte. Ruimte om elkaar te ontmoeten. Dat er ruimte mag komen voor meer begrip naar elkaar, ruimte om naar elkaar te luisteren, elkaar te verstaan. Ik hoop op meer ruimte om elkaar te accepteren, om elkaars ruimte te accepteren. Ruimte om te ademen en op adem te komen.

Ik wens je toe dat je Gods liefde mag ervaren in de ruimte van je leven, in alles wat je bezig houdt. In de cirkel van ons bestaan, daar is God. Spannend? Vind ik wel. Ik vind dat wel spannend. God zo dichtbij, maar ik verlang er wel naar. Dat God daar is en dat ik de touwtjes zo weet te verleggen, dat er volop ruimte voor Hem is. Volop ruimte is om Zijn liefde in te ademen, tot aan mijn tenen toe.

Ik wens jullie allemaal een gezegend 2022 toe!