Tags

, , ,

Tijdens de begrafenis van mijn oom hield een verpleegkundige van de zorginstelling waar mijn oom jaren had gewoond een toespraak. Hij vertelde o.a. dat mijn oom kon genieten van de natuur. Het liefst haalde hij boomstammen, mos en zand zijn kamer in om de sfeer van de Veluwe, waar hij veel van hield, te kunnen beleven in zijn eigen omgeving. Dat kan niet in een zorginstelling en dus moest alles weer worden opgeruimd.

bloem in dop

Op een dag kwam de verpleegkundige bij hem langs. Mijn oom toonde hem een dopje van een shampoofles waar een bloemetje in gestoken was. Op zijn eigen manier zorgde hij er wel voor dat er iets te genieten was, in het verder toch wel moeilijke leven dat hij had. De verpleegkundige vertelde dat hij en mijn oom altijd afscheid namen met de woorden: ‘Ga genieten!’ In de loop van de tijd was dat afgekort met ‘G.G’. Mijn oom antwoordde standaard en met opgeheven vinger met: ‘Zekerrr!’

Als je dat in een dienst hoort over iemand, dan raakt dat. Genieten van een klein bloemetje, terwijl je eigenlijk de gehele Veluwe om je heen wil hebben. Genieten van kleine dingen en momenten, terwijl het leven zwaar is. ‘Ga genieten!’ en dat deed hij.

‘Ga genieten’ het is een mooie aanmoediging, maar je kan het niet zomaar roepen. Het is misplaatst om te zeggen in veel situaties. Als mensen rouwen, ziek zijn, depressief…in zoveel verdrietige situaties kan je dat niet zo zeggen. ‘Ga genieten’ is voor veel mensen een opgave, soms meer dan buitenstaanders begrijpen en soms lukt het gewoon niet om de lichtpuntjes te ontdekken, is het gemis te groot.

gg zekerToch wil ik het delen. Ik vind het bijzonder als je in het kwetsbare en gebroken leven van alledag, dwars door gemis en pijn heen, geraakt kan worden door een bloemetje in een dopje van een shampoofles. Als je gebukt gaat onder de last van het leven en toch hardop kan zeggen: ‘Ga genieten!’

‘Ga genieten’ is de aansporing aan jezelf en op sommige momenten ook de aanmoediging voor de ander. Het is de glinstering, die je plotseling kan ervaren, zelfs door vele tranen heen. Het is dat diepe gevoel van besef van wat echt waardevol is.

Nu is ons genieten nog onvolmaakt, maar straks bij God niet. Bij God is alles goed. Dat is nu nog een stipje aan de horizon, maar het is wel de troost waar ook mijn oom zich aan optrok.

‘Ga genieten’ wordt ‘genieten’. Zeker weten!