Tags

, ,

We zijn verhuisd. Groter en ruimer en we zijn er blij mee. Natuurlijk is het even wennen. De straat en de omgeving is anders, andere buren, andere geluiden, het is gewoon allemaal anders. Ons oude huis komt steeds meer op de achtergrond te staan. In januari dragen we het over aan een andere bewoner. We moeten het nog wel goed achterlaten. Op zolder staat nog van alles. Dus gingen manlief en ik deze week moedig aan de slag om te kijken wat bewaard moest blijven en wat toch echt weg kan.

Terwijl we daar zo mee bezig waren, kwam ik een ansichtkaart tegen. Ooit aan Zahra gegeven door haar juffen toen ze afscheid nam van een groep. Voor op de kaart stond een tekst die binnenkwam. Een tekst die zo treffend was na allerlei berichten van ziekte en zorgen bij mensen dichtbij ons. Op de kaart stond: ‘God belooft: Ik zal je niet in de steek laten, ik zal je helpen.’ Deze tekst is gebaseerd op de tekst uit Jozua 1:5 uit de Bijbel.

Thuis las ik het na.

Het staat in een gedeelte waarin Jozua de taken van Mozes overneemt. In de nieuwe Bijbelvertaling staat: ‘….Zoals ik Mozes heb bijgestaan, zo zal ik ook jou bijstaan. Ik zal niet van je zijde wijken en je niet verlaten.’ Woorden die God sprak tegen Jozua, maar die ook gelden voor ons. Zo waardevol, als je mag vertrouwen op een God die altijd bij je is en altijd met je meegaat.

In ons oude huis liggen de herinneringen, ook aan jaren met donkere en verdrietige randen. Jaren van zorgen en van rouw. Wat ik daar heb mogen leren, is vertrouwen op Gods zorg. Zeker in die momenten dat ik God niet zag en mijn vertrouwen wankelde. God was er en Hij bleef. Zijn zorg en zijn genade heb ik juist in dat huis mogen ontdekken. Dat sluiten we nu af en we gaan nieuwe momenten opbouwen in ons nieuwe huis. God blijft. Waar wij ook gaan of staan, Hij gaat mee. Dat vind ik een rijke en troostvolle boodschap.

Morgen is het oudejaarsavond, we staan aan de drempel van een nieuw jaar. Wat gaat er gebeuren? Wat gaan we meemaken? Misschien kijken we ver vooruit, naar iets wat op de planning staat en waar we ons op verheugen. Een nieuwe baan, een huwelijk, gezinsuitbreiding, een examen, studeren, een wereldreis…..Misschien leven we op dit moment bij de dag. Reikt onze horizon niet zo ver. Jij en ik weten niet wat we gaan meemaken, of onze zorgen weggenomen worden en of onze dromen uitkomen.

En dan dat kaartje, soms krijg je iets onder ogen op het goede moment. ‘…Ik zal je niet in de steek laten, ik zal je helpen.’ Dat zijn woorden die je mee mag dragen, ook het nieuwe jaar in. Of we het nu volop ervaren, of dat we het gevoel hebben dat God ver weg is, Hij is er echt. Hij gaat met ons mee. Hij wijkt niet van onze zijde. Hij verlaat ons nooit!

Vertrouw daar maar op!