Tags

, , , , , , ,

‘De waanzinnige boomhut van 78 verdiepingen’ ligt in de winkel. Iris spaart alle delen van deze serie. Terwijl ik in de boekhandel sta, zie ik een hele stapel van deze boeken liggen. Spontaan pak ik er één en ik kan de verleiding niet weerstaan om dit felbegeerde nieuwe deel te kopen voor Iris.

img_0488

‘Is het voor een verjaardag?’ vraagt de verkoopster. ‘Nee’ zeg ik ‘het is….gewoon zomaar.’  Het is leuk om iets aan een ander te geven, vooral als de ander het niet verwacht. Op de fiets begint het wel een beetje te knagen in mijn hoofd. Want wat gaan de andere kinderen zeggen en denken? Zij krijgen immers niets. Cadeautjes geef je meestal met een reden. Voor verjaardagen, schoolrapport of als ze hun zwemdiploma haalden. Maar zomaar iets geven….

Zahra, Aron en Marin worden er niet anders van als ik ze vertel wat ik gedaan heb. Sterker nog, ze helpen mee bedenken waar we het cadeautje neer zullen leggen. Het boek komt onder haar kussen te liggen. Naast het boek dat ze nu aan het lezen is, dan ziet ze het vast wel. Als Iris eindelijk naar bed gaat, wachten we in spanning af. Het duurt niet lang of Iris komt de trap af. Zelfs Marin loopt mee, die kon natuurlijk niet in haar bed blijven liggen.

Twee blije ogen kijken mij aan als ze de kamer inloopt. Het cadeautje houdt ze oningepakt in haar handen. Als ze het uitpakt en het boek in haar handen houdt, is ze blij en ik krijg een dikke knuffel van haar.

Soms krijg je zomaar iets. Zomaar, zonder dat je het verdiende of dat je je best ervoor hebt gedaan. Als je om je heen kijkt zie je dat vanzelf. De adem en het leven, de zon en mooie natuur, de vrienden en de zegen, de genade en de troost.

img_0487

Terwijl ik mijn blije dochter zie, geniet ik er van dat ze het gewoon aanneemt. Ze stelt niet de vraag waarom zij iets krijgt en de anderen niet. Ze geniet volop van iets wat ze zomaar krijgt.

De anderen genieten mee. Ze zijn blij voor Iris en moeten lachen om haar verbazing bij het zien van het cadeautje onder haar kussen. Mooi is dat, als je blij kunt zijn voor de ander, terwijl je op dat moment zelf niets krijgt.

In mijn hoekje op de bank, zie ik Iris en de andere kinderen. Ik geniet van de pretogen. Dat moment is al een cadeautje op zich. Een cadeautje voor mij. Gewoon zomaar!