Tags

, ,

Jij zocht naar de plek waar je was neergezet. Was dat wat je deed wel genoeg? Zou je je tijd niet anders kunnen indelen, groter en ruimer kunnen invullen? Waar anderen de wereld afreisden om de medemens bij te staan, bezocht jij de enkeling om je heen. Het leek zo gewoon en de drang naar meer gaf geen antwoord op je vraag of je niet op een andere plek je talenten moest inzetten. Of het niet meer kon zijn.

Ik herken het gevoel. Van wensen in je hart, van dromen die niet uitkomen. Je talenten willen inzetten, maar het gevoel knaagt aan je dat wat je doet nooit genoeg is. Ik zou zoveel meer bezoeken willen afleggen aan hen die eenzaam zijn, zoveel meer willen bidden met de medemens. Ik wil aandacht geven aan de daklozen en de vluchtelingen en ik wil een boek schrijven over wat dan ook. Maar opgeslokt door tijd en andere dingen, komt er zo bar weinig van terecht.

img_0449

Goede voornemens, ik kan ze wel bedenken. Jij ook. En het maakt je moedeloos dat je handen soms te klein zijn en je armen niet breed genoeg. En toch….jij en ik zijn op onze eigen plek gezet. Dat is soms maar een stoeptegel groot. Ruim genoeg om het verdriet van de ander te herkennen en je handen te vouwen. Ruim genoeg om de woorden van moed en troost uit te spreken en het luisterend oor op het juiste moment.

We hoeven niet allemaal een snelweg in beslag te nemen, geen bospad of een landingsbaan. Soms is de oprit al voldoende, soms een stoeptegel breed om de ander bij te staan. Ieder op onze eigen plek, mogen we ons steentje bijdragen. Soms voor heel veel mensen, soms voor een enkeling. Soms ver weg, soms heel dichtbij. Het is waardevol, als je dat met Gods zegen mag doen.

Een stoeptegel breed. Ik strek mijn armen uit en omarm een nieuw jaar. Niet met allerlei voornemens die ik misschien niet kan waarmaken. Nee met het gebed om op mijn eigen plek, tot zegen te zijn voor de ander. Daarom ook als afsluiting dat mooie lied van Sela :’Zegen mij.’

‘Zegen mij op de weg die ik moet gaan. Zegen mij op de plek waar ik zal staan. ……’

Die zegen wens ik jou ook toe. Dat je steeds meer mag ontdekken wat je mag en kan betekenen voor de ander. Dat is zoveel meer dan je misschien denkt. Kijk maar niet te veel naar de weg of stoeptegel waar je op staat. Kijk maar vooral om je heen, dan zie je wie er voor je staat.