Tags

, ,

Zondagmorgen, even koffiedrinken bij vrienden. Een puzzel van 1000 stukjes lag op de tafel. Een deel was al klaar, een ander deel lag op een hoopje ernaast. Een puzzel met heel veel gras, lucht en veel rode stukjes van de vuurtoren die erop stond. We hielpen mee, gezellig met elkaar rondom de tafel. Bovenaan was al een groot deel van het rode vlak gevuld, maar middenin mistte net één stukje.

Frustrerend is dat. Puzzels in je leven die je opgelost wil krijgen. Soms zijn ze makkelijk en herken je de patronen, volg je de lijnen en zie je ineens wat de juiste koers moet zijn. Er zijn ook puzzels die niet zomaar op te lossen zijn. Dan tuur je en kijk je en vind je het niet. Dan probeer je verschillende mogelijkheden, je draait en wikt en weegt om tot de conclusie te komen dat het alsnog niet past.

Wij tuurden ook. We keken naar de puzzelstukjes die enkel rood waren. We keken naar vorm en kleurschakering. Ineens hadden we het stukje. We legden het in het open vlak en ja hoor….hij pastte! ‘Geluksmomentje is dat’ zei de vriend. Inderdaad, zo voelde dat. Alsof dat deel van de puzzel nu eindelijk compleet was. Dat ene stukje maakte alles weer glad en strak.

img_0356

Geluksmomentjes zijn er. Zelfs in periodes van zorgen en moeiten. Als alles een puzzel is en een kluwen aan problemen. Ergens schuilt een geluksmoment. Je hoeft het maar te pakken en te plaatsen binnen handbereik.

Puzzels kunnen ook onopgelost blijven. Soms verdwijnen stukjes. Dat is een gemis. De puzzel verliest dan iets van zijn schoonheid. Geluksmomentjes haperen wel eens. Als je enkel zwarte velden ziet, kan de zon wel stralen, maar dan zie je het niet.

Ik heb veel geluksmomenten om mij heen. In de knipoog en de lach, in de app en in gesproken woorden. In de armen en het gebed. In de pracht van de natuur, in mijn gezin en bij lieve vrienden. In de chocolademelk met slagroom, in de knuffel van een kind, in het samen even winkelen en in de zorg die ik mag geven in mijn werk.

img_0355

Ja, dan zijn er best wel veel puzzels om op te lossen. Soms zie ik tussen al die stukjes van mijn leven, niet wat het juiste stukje is voor de zorg die er is. Totdat ineens een ander je iets aanreikt en het blijkt te passen.

Geluksmoment.