Tags

, , , , , ,

Vorige week zondag hoorde ik dat hij was overleden, iemand in mijn omgeving. Dat was triest nieuws en ik was er ook verdrietig om. Ik niet alleen. Als uiting van dat gevoel plaatste ik op Facebook het lied: ‘Ik zal er zijn’ van Sela (opwekking 770)

De hele week bleef dat lied rondzingen in mijn hoofd. Als ik op de fiets zat, neuriede ik het mee. Als ik zwijgzaam voor me uit zat te staren, hoorde ik de melodie, zong ik zo de coupletten mee. Het bleef niet alleen bij dit lied, het leek wel of de zinnen een plek kregen in de dagen van deze week.

Een boog in de wolken als teken van trouw,
staat boven mijn leven, zegt: Ik ben bij jou!

image

 

Daar lazen we over aan tafel. Het verhaal van Noach en de ark. Hoe het water ging dalen en hoe God de regenboog als teken aan de hemel geeft. Als boodschap dat deze vloed er niet weer zal komen. God is trouw. Trouw in Zijn beloftes. Zo belooft Hij ook dat Hij er altijd zal zijn, ook in jouw leven. Hoe je leven ook is. Kleurrijk of mat, vol blijdschap of doordrenkt met zorgen. God is er altijd!

Mooi is dat, als zinnen vol troost naklinken. Spontaan bij je opkomen wanneer de tranen over je wangen glijden.

Vandaag is het weer zondag. Na een dag werken zit ik ’s middags in de kerk. De preek gaat over Gods naam. Hoe Hij zich aan ons bekend maakt. God zegt dat Hij ‘Ik ben die Ik ben‘ heet en ‘Ik zal er zijn‘. Dat is zo mooi. God die altijd bij je is. Ook als er gemis is en rouw. Zelfs als je Hem niet kan ontdekken, is God er. Hij begrijpt het wanneer je moet huilen en wanneer jij een schouder mist. Je mag altijd bij Hem schuilen. Altijd, want Hij zal er zijn.

Bijzonder als je de week begint met verdriet. Als een lied daarin troostvol is en een doorlopend refrein wordt van je gedachten in de dagen die volgen. Vandaag is de cirkel weer rond. Aan het eind van de dienst zongen we met elkaar dit lied. Dat voelde wonderlijk. Als een sluitstuk van de afgelopen dagen. Momentopname in de tijd, maar omsloten door Gods handen.

Sluitstuk, maar tegelijk een opening voor de nieuwe week. God zal er zijn, deze week, elke dag. Dat is niet alleen een lied dat klinkt in mijn hoofd, nee meer dan dat. Dat zijn woorden die ik koester, heel diep in mijn hart.