Tags

, , , ,

Beste schutter, is jouw god zo? Was dat zijn stem in je hoofd die je op weg liet gaan naar een homobar in Orlando? Een opdracht van boven? Een geloof waarbij jij jezelf boven de ander stelt en levens tot stilstand zet?

50 doden en een veelvoud aan mensen die het gemis nu ervaren. Die straks hun geliefden begraven. 53 gewonden. Zelfs als ze herstellen, blijft het trauma levenslang. Is dat de opdracht van jouw god? Word jij daar een gelukkig mens van? Wordt daar de wereld beter van?

Zo is mijn God niet. Ik begrijp heel veel niet van wat er zich op de wereld afspeelt, ik heb daar zo mijn vragen bij. Vragen bij klein menselijk verdriet, bij de rampen in het groot, ver weg en dichtbij. Ik weet wél dat mijn God zulke offers niet van mij verlangt. In Zijn liefde voor mensen zoekt Hij mensen op.

image

Hij stuurde Zijn zoon Jezus naar deze wereld. Jezus zocht op, waar jij je neus voor ophaalde. Hij ging in gesprek met de hoeren, met melaatsen, met vrouwen en mannen van verschillende afkomst. Hij zocht op wat kwetsbaar is. Hij zou zeker ook  in gesprek zijn gegaan met de homo’s en lesbiennes die jij meende te moeten vermoorden. Waarom? Omdat Hij bewogen is met alle mensen. Dat is al een verschil tussen jouw god en mijn God.

Christus stierf aan het kruis. Hij heeft het grootste offer al gegeven. Ik hoef dus niet met explosieven en een kalasjnikov mensen af te slachten. Mijn God vraagt om geloof en om Hem lief te hebben. Daarnaast het grote gebod om mijn naaste lief te hebben. Wie dat ook is!

Moet zeggen dat het lastig is om jou en zoveel medeschutters in deze wereld, lief te hebben. Mijn onbegrip is erg groot. Zal proberen om te bidden voor al die mensen die geloven in jouw god. Dat ze mogen inzien dat die weg niet de weg van liefde is.