Tags

,

Marin vertelde over school. Juf had gezegd dat als je in een tunnel loopt, je voorovergebogen loopt. ‘Kijk zo’ en Marin ging helemaal krom staan. ‘Als je op een strand loopt, kan je vrij bewegen’ zei ze wijs.

In die week was ook de aanslag in Brussel. Ik zag de beelden op tv en ook de mensen die in paniek de uitgang zoeken in de tunnel van de metro. Wat  moet dat angstig zijn geweest voor deze mensen.  Ik kan me zo voorstellen dat het een bevrijdend gevoel moet zijn als je dan licht ziet. Als er mensen zijn die op je aflopen en je hand vastpakken. Je troosten en je helpen.

In je leven kunnen tunnels zijn. Tunnels van rouw, verdriet, zorgen, ziekte, handicaps, trauma’s en eenzaamheid. Er kunnen momenten zijn in je leven waarin je krom loopt. Soms ook een leven lang. Een gangenstelsel waar geen uitgang lijkt te zijn. Uitzichtloos.

image

Tunnels in je leven, ik wil er eigenlijk geen mooi verhaal van maken. Soms kan het heel donker zijn. Ik  zou je zo graag willen vertellen dat er een God is die altijd bij je is. Dat Jezus het licht is, ook in een leven dat donker is. Tegelijk weet ik, dat dit niet altijd zo aanvoelt. Dat mooie woorden, hoe troostvol ook, niet altijd zorgen dat je ineens vrij kunt bewegen. Hoe graag je het ook zou willen.

Als je in zo’n  tunnel loopt, hoop ik dat er mensen zijn die je tegemoet willen lopen. Die je hand willen vastpakken, die troost bieden en willen luisteren. Ik moedig al die strandlopers aan om de moed te hebben die hand uit te reiken. Dat kan zoveel meer betekenen.

‘In een tunnel loop je krom’ Marin heeft het ons goed uitgelegd en uitgebeeld. ‘Tja, hoor ik Aron naast mij fluisteren ‘het is maar net hoe hoog die tunnel is!’