Tags

, ,

Ik was sleutels kwijt. Sleutels van mijn werk. Dat is niet leuk. Ik had thuis gezocht, mijn collega was voor mij gaan zoeken, maar de sleutelbos was onvindbaar. Lichte paniek in mijn hoofd. Waar konden die sleutels gebleven zijn?

Sleutels kwijt zijn, is vervelend, omdat deuren dan gesloten blijven. Gelukkig zijn er reservesleutels en zijn ze na te maken. Sleutels kwijt zijn is vooral vervelend omdat een ander de deur kan openen, een ander iets wat veilig is opgeborgen kan wegnemen.

Zo kan je ook iets veilig opruimen in je leven. Schaamte, verlangens, dromen, pijn en schuld. Pakketje vol gevoelens dat je het liefst wegstopt in je hart. Daar kan niemand bij. Heel soms zet je je hart iets open, een kiertje van vertrouwelijkheid. Als het onveilig voelt, gaat je hart weer op slot.

image

Harten die op slot zijn, zijn moeilijk te openen. Het vergt heel veel moed en geduld. Niet alleen voor de persoon zelf, ook voor zijn of haar omgeving. Soms kan het door woorden en aandacht dat iemand het sleuteltje omdraait van je hart, eng is dat. Als je alles loslaat, voelt het alsof je de greep op je gevoel verliest. Voelt het alsof je de sleutel kwijt bent van je hart. Wat doet de ander met jouw gevoel?

Vandaag is het biddag. Bidden is je hart openen voor God. Vragen en gedachten bij Hem neerleggen. In het vertrouwen dat Hij daar iets mee doet en Hij altijd naar je luistert. Lastig? Ja, dat vind ik vaak wel.

Kwetsbaar mens, hart vol leven. Soms gewond, bekrast, gebroken. Hij ziet het wel, ook als je de sleutel naar je hart kwijt bent. Als je niet weet wat je moet bidden, ziet Hij jouw leven wel. Het mooie is dat het veilig is bij Hem. Hij gaat zorgzaam met je om.

Dat allemaal na het kwijt zijn van mijn sleutels. Ze lagen gewoon thuis. Gelukkig maar, dat scheelt een hoop gedoe.