Tags

,

Van alles wat ik ben, ben ik vooral christen. Daar durf ik voor uit te komen, hoewel ik niet altijd zo moedig ben. In mijn blogs schrijf ik erover, maar ik twijfel wel eens over de toon. Hoe lezen niet christelijke collega’s mijn blogs? Wat zullen ze er wel niet van denken? Ik voel daarin wel eens een drempel.

Hier in Nederland mag ik christen zijn. Ik kan zondags naar de kerk gaan en het is geen probleem dat ik diverse Bijbels in de boekenkast heb staan. Natuurlijk heb ik als christen heel veel uit te leggen bij bepaalde onderwerpen en moet je vooroordelen soms wegnemen. Al met al kan ik hier in vrijheid christen zijn.

image

 

Zo onderweg naar Pasen, maar ook in de aanloop naar biddag, besef ik maar al te goed dat het een voorrecht is dat ik in vrijheid christen kan zijn. Wereldwijd worden er heel veel christenen vervolgd. Meestal haalt dat het nieuws niet. Mensen die niet openlijk over hun geloof mogen praten, die niet in een kerk elkaar kunnen ontmoeten, die geen Bijbel in hun bezit mogen hebben. In het geheim en in de stilte christen zijn.

Als je op de website kijkt van Open Doors kan je een lijst vinden van landen waar christenen vervolgd worden. Toen ik het bekeek, schrok ik daar van. Zoveel landen waar mensen niet in vrijheid christen kunnen zijn. Mensen die jarenlang in een gevangenis verblijven, die gemarteld worden, die ter dood veroordeeld worden. Waarom? Omdat ze christen zijn.

Ik voel me verbonden met christenen wereldwijd. Tegelijk kan ik me er geen voorstelling van maken hoe het is om als christen te leven in het geheim. Dat raakte me vandaag ineens.

Hoe groot is hun liefde en vertrouwen wel niet?  Zo groot, dat je zelfs wilt sterven voor de belijdenis dat je christen bent. Daarin zie ik het werk van de Heilige Geest, die dat geloof en die standvastigheid bij mensen in het hart geeft. De genade van Christus is zoveel groter dan het lijden, de ellende en zelfs groter dan de dood. Dat beseffen deze christenen waarschijnlijk meer dan ik.

Ik wil je vragen of je, juist ook in deze 40-dagen tijd, wil bidden voor al die christenen die vervolgd worden. Voor kracht en moed om vol te houden. Voor troost.  Voor christenen wereldwijd.