Tags

, , ,

Pasen maakt je verdrietig, haalt de onzekerheid bij jou naar boven. Sluimerend gevoel dat soms wakker wordt geschud. Het ‘Halleluja’ gevoel van anderen, maakt je schuldgevoel groter. Alsof je niet verwonderd kunt zijn, de dankbaarheid niet overheerst.

Als je het spoor van Pasen bewandelt, proef je juist je eigen kleinheid. Het maakt je stil, zo stil. Jezus die zijn lijdensweg afloopt, zo alleen en zo verlaten. Voor al die zonden en gebrokenheid in de wereld, voor alles wat kapot gemaakt is. Ook wat kapot is gemaakt bij jou, in jou, door jou.

Diep in je hart is je dankbaarheid zo groot, maar dat ligt verscholen achter een muur van schuldgevoel en onzekerheid. Ze kunnen wel zeggen dat Jezus ook voor jou is gestorven, maar in je gedachten kan je daar niet bij. Het is moeilijk om uit de schaduw van de schaamte te stappen. Het is moeilijk om te beseffen dat Jezus ook zijn armen uitstrekte voor jou. Hardnekkig en knagend gevoel dat je nooit goed genoeg zult zijn.

image

Nooit goed genoeg. Het is de echo in je gedachten, een terugkerend refrein in je leven. Nooit goed genoeg bij anderen, nooit goed genoeg bij God. Als Jezus in jouw gedachten de kinderen zegent, sta jij daar niet bij. Over het hoofd gezien, geen tijd, niet goed genoeg.

De weg naar Pasen is een tijd van bezinning, van stilte en eenvoud. Daar zoek je het juist in, maar waarom durf je dan niet op te kijken naar Jezus? Zie je niet dat Hij je waardevol vindt? Zo waardevol, zo mooi! Hij knielt zelfs voor je neer, om je voeten te wassen. Waar jij omlaag kijkt in je angst en schaamte, knielt Hij voor je neer. Hij kijkt je aan!

Hij stierf juist voor alles wat niet goed genoeg is. Hij stierf juist voor alles wat kapot geslagen is, gebroken, schuldig, zondig. Hij deed dat voor jou en mij! Ik hoop zo dat je dat mag ervaren. Dat je durft te kijken en durft te voelen. Jij bent zo waardevol!

Je hoeft niet goed genoeg te zijn. Zijn genade is voor jou genoeg.