Tags

, , ,

Soms kan je zo druk zijn met van alles en nog wat. Dan staat mijn agenda vol met afspraken, vol met dienstcodes etc. Tussendoor niet vergeten de kinderen op te halen van school, aandacht hebben voor hun verhalen en vooral ook het huiswerkschema in de gaten houden. Gisteren was zo’n dag en ik had geen zin meer om achter de pannen te staan. Het werd patat halen.

Wachtend op de bestelling, las ik de krant. Ik las over mensen die protesteerden tegen de komst van een moskee. Vooral omdat die moskee elke middag 3 minuten door luidsprekers de ‘Adhan’ laat schallen, oftewel de oproep tot gebed. Zaterdag werd het geluid getest. Het viel eigenlijk best wel mee. Er wordt nu, zoals je kan verwachten, getwijfeld aan de betrouwbaarheid van de test.

Daar zat ik dan, tussen de bedrijven door, dit bericht te lezen. Vol verbazing eigenlijk. 3 minuten, elke middag. Als ik nachtdienst heb, zou ik balen van dat geluid, dat denk ik ook. Maar dan erger ik me ook aan buurtbewoners die net op dat moment een boom willen snoeien, of een vrachtwagen die piepend wil laten merken dat hij achteruit rijdt.

image

3 minuten. Dat is in een jaar, 1095 minuten. Dat is vergelijkbaar met vier avonden een luidruchtig tuinfeest in de buurt. Dat is nog minder dan de buurjongen die elke middag een kwartier op zijn trompet speelt. 3 minuten lawaai, in een wereld waar amper stilte is.

Eigenlijk begon ik me steeds meer te irriteren. Aan mensen die de moeite nemen om hiervoor in actie te komen. Waar halen zij de tijd vandaan? In die tijd kan je zoveel andere nuttige dingen doen. Op bezoek gaan bij een eenzame oudere, vrijwilligerswerk bij de voedselbank, TSO draaien op een basisschool. Als je niets beters te doen hebt…

Het was maar goed dat onze bestelling klaar was. Soms heb je een time-out nodig, ook in je gedachten en in je irritatie naar anderen toe. 3 minuten de oproep tot gebed horen, misschien is het ook wel hinderlijk. En toch…ik ben geen moslim, maar soms is het ook in je dagelijks leven goed om even stil te staan. Je gedachten te ordenen, tijd te nemen voor een kop koffie, voor de ander, voor gebed.

Dan is 3 minuten op een dag, nog best wel kort.