Tags

, ,

Op de basisschool van de kinderen hebben ze een inzamelingsactie voor de voedselbank. We hebben een boodschappenlijst gekregen met de bedoeling dat we producten daarvan meenemen. Kratten staan klaar in de aula. Hopelijk zijn ze volgende week goed gevuld.

Bij Zahra op school doen ze een soortgelijke actie voor Elim. Een organisatie die hier in de buurt gezinnen helpt die onder de armoedegrens leven. Elke leerling heeft een euro gekregen en de uitdaging is om met die euro een groter bedrag te krijgen. Samen met nog een paar meiden is ze druk bezig om oliebollen te verkopen.

Met kerst denken wij in huis aan de geboorte van de Here Jezus. Wij besteden ook aandacht aan lekker eten en gezelligheid (en het is al zo gezellig!) in huis. Dat mag ook bij een feest. Toch is het wel mooi om juist ook in deze maand aandacht te hebben voor gezinnen, voor mensen die met moeite kunnen rondkomen. Waar geen extraatjes zijn, ook niet tijdens de feestdagen.

Mooi om ook kinderen daarbij te betrekken. Het lijkt zo vanzelfsprekend  dat je een warme maaltijd krijgt, dat er wasmiddel is om de kleren te wassen en dat er tandpasta is om je tanden te poetsen. Het lijkt zo vanzelfsprekend dat er cadeautjes zijn op je verjaardag en een mooie versierde taart.

image

Ja, het hele jaar door mag daar aandacht voor zijn. Dat hoeft niet alleen tijdens de kerstdagen. Er zijn genoeg dagen dat je mensen tegenkomt die wel wat extra’s kunnen gebruiken. Dat hoeft niet alleen met geld en goederen, dat kan ook met tijd en aandacht.

Kerst moedigt aan om een pas op de plaats te maken. Kijken naar de kribbe, naar Jezus die kwam voor de mensen. Voor mensen zoals jij en ik. Vanuit die kribbe omzien naar elkaar. Met producten voor de voedselbank,  een gift voor het goede doel,  geld in de ketel van het Leger des Heils, aandacht voor de vluchtelingen, een kerstkaart naar wie het kan gebruiken.

Het ontroert me als ik zie hoe druk Zahra ermee is. ‘Mama, ik wist niet dat zoveel mensen zo weinig hebben’ zei ze me nog deze week. ‘ Here God, wilt U bij de mensen zijn die zo weinig eten te hebben, dat ze naar de voedselbank moeten’ bad Aron laatst.

Ik hoop en bid dat ze dat stukje bewogenheid voor anderen, mogen vasthouden. Net als wij allemaal.