Tags

, ,

Zomaar een preek op een zondagmiddag, onverwachts anders dan ik altijd hoorde. Of luisterde ik dit keer anders?

Het ging over vergeven, een onderwerp dat me raakt. Geregeld zat ik met preken over dit onderwerp met kromme tenen te luisteren. Ik filterde alle woorden en verzette me tegen mijn tranen. Dat lukte me meestal aardig. Toch gaven opmerkingen na de dienst, mij wel eens het gevoel van onbegrip. Goedbedoelde handreikingen die me alleen maar schuldiger lieten voelen. Grijs en leeg van binnen.

Waarom praten we over vergeven zo makkelijk? Waarom geven we slachtoffers zo snel het gevoel dat ze daders zijn?

Wat heb ik me schuldig gevoeld. Wat heb ik geschreeuwd en gehuild omdat ik het niet kon. Al die mensen om mij heen, met hun zalvende woorden, maar de pijn bleef. ‘Kijk naar Jezus!!!’ maar ik deed niet anders. Groot gevoel van onvermogen, diep besef van falen.

Kon ik ooit vergeven? ‘Als er vergeving is, kan er genezing zijn…’ dat kon ik niet meezingen in de kerk.

En toch…wonderen bestaan. God zorgde wel. Wonden groeiden dicht, heel langzaam. Waar genezing kwam, was er ruimte voor rust. Ruimte en rust om het hart open te stellen voor de ander. Ongevraagd bevrijdend.

Die zondagmiddag luisterde ik naar een preek over vergeving. ‘Kom maar op’ dacht ik. In de preek was ruimte voor slachtoffers, voor wonden die te groot zijn om in één keer te kunnen vergeven. Misschien wel nooit. Wat een verademing om het ook op die manier te horen.

Ik twijfelde of ik dit zo moest opschrijven. Heel persoonlijk zijn, maakt ook kwetsbaar. Maar ik weet als geen ander hoe kwetsend het kan zijn, hoe onbegrepen en alleen je je kunt voelen als anderen niet willen luisteren en jouw pijn het liefst ontlopen. Als anderen je een kant op willen duwen, die je niet durft te gaan. Dat is geen fijn en veilig gevoel.

‘Als er vergeving is, kan er genezing zijn’…ik zong het mee die zondagmiddag. Bijna fluisterend, omdat ik dacht aan al die slachtoffers van geweld, haat, veroordeling en misbruik, voor wie dit lied te heftig is.

Ik bid voor slachtoffers. Bid je mee?