Tags

, , , ,

‘Mama, mag ik bezemen?’ vroeg Marin nadat we samen gras tussen de tegels hadden weggehaald. Dat mocht. Ze veegde de tegels schoon. Op haar manier, dat wel. ‘Kijk mam’ zei ze wijs ‘ik bezem graag, want dan lijkt het weer zo mooi glad.’

Heerlijk als alles weer netjes is, strak en glad. Na zes weken zomervakantie is het hoog tijd om de boel weer op te ruimen. Er slingeren zwembandjes rond, papieren parapluutjes die hoorden bij een ijsje, een puzzel die nog niet af is ligt op tafel. Zo langzamerhand word ik er kriegelig van.

Volgende week gaan ze weer naar school. Dan gaat de bezem door het huis. Dan wil ik het allemaal anders. De boeken van de bibliotheek terug, de trap weer begaanbaar en het luchtbed van ‘bij elkaar slapen’ laat ik leeglopen.
We gaan opnieuw afspraken maken over bedtijden en corveetaken, de planagenda wordt weer ingevuld.
IMG_4578

Met een glimlach kijk ik uit naar maandag. Of toch niet? Structuur is fijn, regelmaat in de dagen. De andere kant is dat ik dan weer zoveel ‘moet’ en dat ik aan zoveel dingen moet denken. Huiswerk overhoren, oefenen met lezen en het leren van de tafels. Muziekles, voetbal, catechisatie, zwemles….

Vakantie is fijn. Dat aanrommelen en aanmodderen. Op je gemak je koffie drinken en langzaam wakker worden, in plaats van broodtrommels en drinkbekers vullen en zorgen dat iedereen de haren gekamd heeft en de kleren niet binnenstebuiten aanheeft.

Daar dacht ik vandaag ineens aan, terwijl ik samen met Marin heel ontspannen in de schaduw het gras tussen de tegels weghaalde. ‘Kijk mama, die veeg zand lijkt wel op een rockgitaar’ onderbrak ze ineens mijn gedachten. Lachend meisje met een bezem in haar hand.

Maandag gaan ze weer naar school. Ja, er moet weer van alles en de agenda vult zich volop. Ik kijk uit naar de structuur en het ‘gewone’ dagelijks leven en de bezem door het huis. Ik neem me ook voor om tussen het ‘gebezem’ door, zo nu en dan stil te staan. Loslaten, ontspannen en soms ook maar niets. Staren naar een hoopje zand en je verbazen: ‘Het lijkt inderdaad op een rockgitaar!’