Tags

,

Deze week is de veertigdagentijd ingegaan. Een periode waarin mensen vasten. Dat kan op allerlei manieren. Ik hoor het volop om me heen. De één eet geen vlees, laat het wijntje staan of de zoetigheid. De ander is deze periode niet aanwezig op Facebook.

Ik ben hier niet goed in. De veertigdagentijd gaat aan mij voorbij, zonder dat ik hieraan meedoe. Ik zie iedereen van alles nalaten en tegendraads als ik ben, neem ik bijna een schepje meer.

Dit jaar gaat het anders, dit jaar introduceer ik bij ons thuis het veertigdagenpakket. Dit alles bedacht en verder uitgewerkt samen met grieperige Zahra. Ze was meteen enthousiast en we zijn strijdvaardig aan de slag gegaan.

Hoe het werkt?

40 briefjes met daarop een opdracht. Deze opdrachten hebben we onderverdeeld in geven, leven en beleven (4 briefjes).

Geven is iets waar de ander blij van wordt. Een kaartje, een compliment, een pakketje voor de voedselbank.
Leven is iets nalaten, iets wat moeite kost. Geen vlees, alleen water drinken of geen whatsapp.
Beleven is (betaalbaar) ontspannen met iemand. Bijvoorbeeld een ijsje eten met een vriendin.
IMG_2941

Zo hebben we al die briefjes ingevuld, niet wetende wat de ander erop heeft geschreven. Dat is best spannend. Elke dag een briefje, om de dag aan de beurt. Ik wilde het voor het hele gezin maken, maar volgens Zahra moest het echt een moeder-dochter activiteit blijven.

Ik zag de gezichten van Aron, Iris en Marin al voor me. Voor hen hebben we ook een mandje gemaakt. Elke dag grabbelt iemand een briefje. Daarop kan een klusje staan, iets wat ze die dag laten staan, iets wat ze geven of iets wat ze mogen doen met papa, mama of Zahra. Zo heeft Iris al zelf een Bijbelverhaal mogen uitzoeken en voorgelezen aan tafel. Aron gaat een boodschap voor me doen morgen en met Marin mag ik cupcakes gaan bakken. Wat straalden de ogen van Marin toen ze haar briefje voorlas!

Dit gaat me dus niet alleen moeite kosten, dit gaat me ook tijd kosten. Dit wordt niet alleen nalaten, maar vooral ook geven én ontvangen.

Omdat het moet? Nee en het hoeft ook niet alleen in de veertigdagentijd.
Gewoon omdat het in ons opkwam. Gewoon omdat ik niet altijd tegendraads wil zijn.
We vullen het wel anders in.
Zo tegendraads ben ik dan weer wel!