Tags

Ik zie kerstbomen in de huiskamers staan, lichtjes in de vensterbank, kransen aan de deur. In de winkels schallen de kerstliederen luidkeels door de luidsprekers. Ze blijven hangen in mijn hoofd. De folders op de deurmat tonen heerlijke gerechten, maar ik ben vastbesloten me niet te laten verleiden tot onnodige aankopen. Ik trap er niet in.

Iris vroeg vandaag wanneer wij de kerstboom gaan halen, en dat al één dag na Marins verjaardag. De slingers hangen nog in de kamer. Ik moet niet vergeten ze er weer af te halen, over precies 14 dagen is Iris jarig. Dag voor kerst.
In december is onze huiskamer één en al feest. De gebaksbordjes worden veelvuldig gebruikt, ik heb het gevoel dat ik voortdurend taart aan het maken ben. Kinderfeestjes kan je niet overslaan, verjaardagen vier je volop.

Kerst?
Ja, ik neem me steeds voor om daar voldoende aandacht aan te geven in ons gezin. Drukke decembermaand, geregeld werken met Kerst, maakt het niet echt gemakkelijk om dat waar te maken.
Voor de gezelligheid hebben we een kerstboom. Ik kies meestal de kneusjes uit. Niet alleen omdat ze dan goedkoper zijn, ik vind het ook wel iets hebben. Kerst hoeft niet perfect te zijn. Onze boom, hooguit 1 meter 10 lang, is ook verre van perfect. De kinderen versieren hem. Disneyballen die we ooit gespaard hebben bij een supermarkt, hangen naast zilveren ballen en bruine beren. Met een hoop creativiteit staat er een ongeordende boom, maar als de lichtjes aan gaan…is het ónze boom.
IMG_2562

Een boom is maar een boom. Gezellig in het hoekje bij de bank, dat wel.
Kerst is voor ons stilstaan bij de geboorte van de Here Jezus. Hoe leef je daar naar toe? Hoe doe je dat als je zoveel te vieren hebt in de maand december, als het druk is met allerlei activiteiten rondom de feestdagen?
Ik vind het maar lastig.
We lezen in deze periode elke avond aan tafel een gedeelte uit het kerstevangelie, elke dag een stapje verder naar de geboorte van de Here Jezus. Dat verhaal, dat verwachtingsvol uitkijken naar Zijn komst, biedt zoveel meer inhoud dan de kerstboom en de glitters. In alle drukte van december, vind ik dat relativerend. Vooral een goed excuus voor de weinig poeha die ik er aan besteed.

En toch…
Kerst is feest. Feest van de geboorte van de Here Jezus. Jezus die naar de mensen toekomt, dichtbij en bevrijdend. Alle reden voor feest. Om net als de herders stil te zijn, stil te staan bij de kribbe.
Bewonderen en verwonderen

Nog twee weken. Ik hoef niet te werken met kerst, volop ruimte om te vieren.
Nu nog bedenken hoe we dat gaan doen.