Tags

Het blijft bijzonder, dat je van de ene op de andere dag moeder mag zijn.

Met het opschrijven van deze zin, besef ik ook hoe pijnlijk dit voor anderen kan aanvoelen. Zoveel stellen zijn er die ongewenst kinderloos zijn. Er zijn echtparen die hun kindje hebben verwacht, blij waren met het nieuwe leven en het toch verloren. Vrouwen en mannen die alleen bleven en hun kinderwens niet in vervulling zagen gaan.

Met elke foto die ik op Facebook plaats, met elke blog die ik schrijf, vraag ik me af of ik niet onnodig mensen kwets. Of ik juist deze mensen niet kwets. Niet dat je dat altijd kan voorkomen. Iedereen heeft zo zijn eigen littekens die schrijnen als het aangeraakt wordt. Op welke manier dan ook.

Van de ene op de andere dag moeder zijn.
Daar kan je een blog vol over schrijven. Daar praat je onderling over. Soms lijkt het of veel gesprekken tussen moeders alleen maar over kinderen kunnen gaan. Dat vult je leven.
Daar waar het onvervuld blijft, of zo anders dan verwacht, volgt vaak de stilte. Durven we het aan te raken?

Toen wij trouwden hoopten wij ook op een gezin. Ik werd niet zwanger. Maandelijkse teleurstelling als ik toch weer ongesteld werd. We hadden ons werk, we hadden het goed samen, maar het knaagde wel. Ik merkte ook de onmacht bij anderen om ernaar te vragen.
Teer onderwerp.

Na drie jaar huwelijk, besloten we dan toch maar naar de huisarts te gaan. Periode van gesprekken en onderzoeken volgden. Ik was blij dat we een fijngevoelige huisarts hadden. Niet onbelangrijk als je bedenkt hoe kwetsbaar deze onderzoeken zijn, vooral voor een vrouw. Er kwamen geen bijzonderheden uit. Er werd een afspraak gepland bij een gynaecoloog.
Wachtlijst.

Tijd van wachten, werd echter verwachten. Ik was zwanger! Wat een wonder!
8 november 2002 is Zahra geboren. Zahra Natanja (Godsgeschenk). ‘Cadeautje van God’ zeg ik altijd tegen haar. Na haar kregen we nog drie kinderen, die stuk voor stuk óók cadeautjes zijn. Wat zijn we blij met ze.

Morgen wordt Zahra 12 jaar. Ik vier niet alleen haar verjaardag, maar ook dat ik al 12 jaar moeder ben. Dat vind ik een wonder. Een wonder boven wonder.
IMG_2509 (2)