Tags

, ,

Aan het begin van mijn nachtdienst stond de tv aan, de herhaling van Pauw en Witteman. Mijn aandacht was er niet echt bij, totdat Sara Kroos aan het woord kwam. Ze vertelde over de diensten die ze houdt voor (on)gelovigen. Op en top cabaretière, dus dit alles is omhuld met enige luchtigheid. Ik zal hier niet helemaal uitleggen wat ze ervan vertelde, maar er was wel iets wat mij aan het denken zette.

Haar diensten staan open voor iedereen. Of je gelooft in God of niet. Hoe ze dat invult, daar kan je je mening over hebben. Ze vertelde echter dat ze ruimte wilde laten voor de twijfel. Veel gelovigen hebben pasklare antwoorden, zijn stellig in wat ze geloven. Hoeveel ruimte krijgt daarin de twijfelaar en de vragensteller?

Ruimte voor de twijfel. Het houdt mij de spiegel voor. Het toont ook het gevoel dat ik vaak heb ervaren in mijn eigen leven. Daar waar ik vragen stelde, kwamen de antwoorden die ik al kende. Als anderen iets beleefden en voelden en ik dat niet herkende, voelde ik me de spelbreker. Mag het niet altijd ideaal zijn? Mag het gevoel, de beleving gebroken zijn? Mag ik als gelovige ook mijn twijfel hebben? Is daar ruimte voor, ook in de kerk?

Het is niet mijn bedoeling om te wijzen naar de ander. Zelf betrap ik me er ook vaak op dat ik geneigd ben te praten over iets, terwijl je soms alleen maar hoeft te luisteren naar wat de ander zegt. Soms is het voldoende om de twijfel te benoemen en als het kan dat ook bij God neer te leggen in gebed. Ik heb ondervonden dat je soms ook het lef moet hebben om je kwetsbaar op te stellen. Om de schijn van zekerheid voor je gezicht weg te halen en te merken dat de ander zich daarin herkent of daar open voor staat. Ik ervaar het als een verademing als ik die ruimte krijg, als de ander niet wegloopt voor de scheurtjes, voor de belemmeringen die ik bespeur in mijn geloofsgroei.

Ruimte maken voor de twijfel. Dat is een zin die is blijven hangen. Ruimte maken voor dat wat nu nog niet ideaal is in ons leven. Ik hoop en bid dat we die veiligheid en geborgenheid mogen ervaren, juist ook in de kerk! Een kerk die daardoor open staat voor (on)gelovigen.